Kuuban presidentti vaihtuu – Muutos jatkunee hitaana, mutta maa tarjoaa bisnesmahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille

20.4.2018

Suomalaisesta osaamisesta Kuubassa on kysyntää muun muassa lentokenttien ja satamien rakentamisessa sekä yliopistojen ja yritysten välisessä yhteistyössä, kommentoi Esa Pernu, Casan hallituksesta

(Kauppalehti 19.4.2018) Kuuban kansalliskokous äänesti eilen presidentti Raúl Castron, 86, seuraajaksi varapresidentti Miguel Díaz-Canelin, 57. Nimitys on tarkoitus vahvistaa tänään. Díaz-Canel on koulutukseltaan sähköinsinööri, eikä hän ole varsinaista vanhaa kaartia. Hän ei ole tehnyt uraa armeijassa ja on syntynyt vuoden 1959 vallankumouksen jälkeen.

"Virkaanastuvan presidentin ajatuksia ja ohjailtavuutta ei juurikaan tunneta. Hänellä ei myöskään ole kovin pitkälle menevää päätösvaltaa, koska Kuuban kommunistisella puolueella ja armeijalla on vahva vaikutusvalta. Díaz-Canel on kyllä antanut ymmärtää olevansa valmis sallimaan hieman lisää ilmaisunvapautta", kertoo maailmanpolitiikan professori Teivo TeivainenHelsingin yliopistosta.

Raúl Castro jatkaa kommunistisen puolueen johdossa vuoteen 2021 asti, joten suuremmat uudistukset maassa vaativat edelleen vanhan kaartin hyväksynnän.

"Maissa, joissa ilmaisunvapautta ja kansalaisoikeuksia on tukahdutettu, valtaapitävillä on dilemma siitä annetaanko vähän lisää ilmaisunvapautta. Esimerkiksi Itä-Saksassa ja Pinochetin Chilessä siitä seurasi lumipalloefekti, jota valtaapitävät eivät voineet pysäyttää", Teivainen pohtii.

Sukupolvien välinen kuilu näkyy Kuubassa

Monet kuubalaiset haluavat uudistaa maata, mutta pitää samalla kiinni järjestelmän hyvistä asioista, kertoo maassa 1990-luvulta lähtien useita pitempiä jaksoja viettänyt kehitysmaatutkimuksen yliopistonlehtori Eija Ranta Helsingin yliopistosta. Vaikka hallitukseen suhtauduttaisiin kriittisesti, Kuubassa on voimakas kansallistunne.

"Moniin kehitysmaihin verrattuna kuubalaiset ovat valtavan sivistynyt ja koulutettu kansa, ja maaseudun ja kaupunkien väliset erot ovat pienempiä kuin muualla. Myös turvallisuustilanne on eri luokkaa kuin muualla Latinalaisessa Amerikassa", Ranta sanoo.

Parin viime vuoden aikana Kuubassa on näkynyt valtavan suuri muutos 1990-lukuun verrattuna. Maassa alettiin tehdä aiempaa enemmän uudistuksia viitisen vuotta sitten, ja tahti on jatkunut sen jälkeen kun diplomaattisuhteet Yhdysvaltoihin avattiin vuonna 2015.

"1990-luvun puolivälissä kuubalaisten elämä oli hyvin vaikeaa, ihmisillä oli pulaa ruoasta ja maassa oli paljon prostituutiota. Ihmiset pyrkivät maasta pois kaikin keinoin. Nyt kaduilla näkyy enemmän ravintoloita, autoja ja kauppoja. Nuoriso elää globaalia modernia elämää ja sitten samaan aikaan on näitä sosialismi tai kuolema -iskulauseita, jotka tuntuvat monesta hieman aikansa eläneiltä", Ranta kertoo.

Haastava ympäristö yrityksille

Kuuba on arveluttanut pitkään monia yrityksiä, jotka ovat suunnitelleet investointeja maahan. Maalla oli aiemmin maksamattomia velkoja, ja maksuajat voivat olla maassa jopa vuoden. Järjestelmän keskusjohtoisuus hidastaa ja monimutkaistaa byrokratiaa.

Maassa on kuitenkin myös mahdollisuuksia. Kuuba aikoo uudistaa lentokenttänsä ja satamansa, ja esimerkiksi ranskalaisyritykset ovat saaneetisoja toimeksiantoja maan päälentokentältä. Ranskan valtionyhtiö Aeroports de Paris operoi Havanan José Martí -lentokenttää, ja toinen ranskalaisyritys Bouygues on vastuussa kentän korjaus- ja uudelleenrakentamisesta.

Suomalaisyhtiöistä Nokialla on saarella tukeva jalansija, jonka se sai ostaessaan ranskalaisen Alcatel-Lucentin vuonna 2015. Alcatel on toimittanut Kuubaan verkkolaitteita ja kaapeleita jo 1990-luvulta asti, ja se asensi muun muassa vuonna 2011 käyttöön otetun valokuitukaapelin Venezuelan ja Kuuban välille.

Bisnesmahdollisuuksia satamarakentamisessa

"Investointilaki muuttui Kuubassa pari vuotta sitten, ja siellä on nyt paljon mahdollisuuksia", arvioi partner Esa Pernu suomalaisyritysten liiketoimintamahdollisuuksia Kuubassa edistävästä Casa Finlandesa -yrityksestä.

Kuubassa järjestetään vuosittain marraskuussa Karibian alueen suurin kansainvälinen investointitapahtuma The Havana International Trade Fair. Casa Finlandesa on järjestänyt suomalaisyrityksiä mukaan messuille, ja tänä vuonna mukaan on lähdössä kymmenkunta suomalaisyritystä muun muassa cleantech- ja rakennusaloilta.

Tapahtumassa on kuubalaisten ministerien ja muiden päättäjien lisäksi läsnä myös muiden Karibian alueen maiden edustajia, mikä kuvaa Pernun mukaan Kuuban asemaa alueella. Messuilla on tänä vuonna arviolta 1000 yritystä 80 eri maasta.

"Kuubassa on 12 miljoonaa asukasta, mutta Karibian alueella asuu 90 miljoonaa ihmistä. Alue on koko ajan kehittyvää markkinaa, eli investointi- ja rakennustarpeet ovat isoja. Siellä on seuraavan 10–20 vuoden aikana todella paljon mahdollisuuksia", Pernu arvioi.

Tapahtumaan lähtee mukaan yrityksiä tarkasti mietityiltä aloilta, kuten satamarakentamisesta. Helsinki nousi viime vuonna maailman vilkkaimmaksi matkustajasatamaksi.

"Suomessa on valtavasti risteilysatamaosaamista. Suomesta Kuubaan kannattaa viedä etenkin know-how'ta esimerkiksi satamien rakentamisesta", Pernu sanoo.

Kuuba hakee ulkomaisia investointeja verkosta löytyvän portfolionmukaisesti. Portfolioon on merkitty, mille aloille etsitään minkä tyyppisiä investointeja. Mukana on yhteensä satoja kohteita. Pois on suljettu lähinnä terveydenhuolto ja koulutus, joista Kuuban valtio vastaa kokonaisuudessaan itse.

Koulutusyhteistyölle olisi kuitenkin Pernun mukaan kysyntää, jos oikea toimintatapa ja kanava löytyy.

"Suomea ja Kuubaa yhdistää maantieteellinen asema ison vaikutusvaltaisen naapurin vieressä. Suomen menestystä koulutusvertailuissa arvostetaan, ja Suomella on Kuubassa hyvä maine. Kuubalaisia kiinnostaa esimerkiksi suomalaisten yliopistojen tekemä yhteistyö aikoinaan Nokian kanssa."

"Kuuba on hyvin koulutettu maa, mutta valmistuessa tapetaan yritteliäisyys kun kaikki menevät töihin valtiolle pienellä palkalla. Suomalaisten yliopistojen kanssa haluttaisiin lisätä yhteistyötä, mutta vielä on vaikea sanoa millä lailla tämä voisi eksaktisti tapahtua", Pernu kertoo.

Alkuperäinen Kauppalehden artikkeli:

 https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kuuban-presidentti-vaihtuu--muutos-jatkunee-hitaana--mutta-maa-tarjoaa-bisnesmahdollisuuksia-myos-suomalaisille-yrityksille/8ivTnenQ


 Kauppalehti Twitterissä  Kauppalehti Facebookissa

 

 

Kommentoi juttua